Mihai Voicu: Ar sta Vladescu si Boc in lagar si sa primeasca 10.000 de euro despagubiri?

Liberalul Mihai Voicu a atacat, joi, Guvernul, pentru ordonanta care plafoneaza sumele pe care instantele le pot acorda cu titlul de despagubiri fostilor detinuti politici la 10.000 de euro.

“In urma cu ceva vreme, scriam aici despre dublul limbaj folosit in chestiunea condamnarii comunismului. Semnalam faptul ca partidul celui care a facut un spectacol in Parlament, dar si o tema de campanie din lupta anti-comunista sta foarte bine la datul din gura, dar cam atat. Prin reprezentantii sai din guvern, acest partid sta mai prost cu partea practica. 

Exista o lege, promulgata cu mare tam-tam, care da dreptul fostilor detinuti politici, precum si urmasilor acestora, la o minima reparatie morala fata de ororile prin care au trecut in cei mai duri ani ai represiunii comuniste. Este vorba de acordarea unor despagubiri, sume pe care acestia le pot obtine printr-o actiune in instanta”, scrie Voicu, pe blogul personal.

Ciorbea: Guvernantii apara tortionarii

Liberalul sustine ca in timp ce zeci de tortionari “traiesc bine-merci”, victimele lor sunt considerate paguba la buget.

“La vremea respectiva era vorba doar de tergiversari procedurale, de opozitia vehementa in instante a reprezentantilor Ministerului de Finante, la intarzieri care duc la amanari de termene si altele asemenea. Se pare insa ca se trece la o noua etapa. Aflam ca guvernul Boc pregatese o ordonanta de urgenta pentru a limita valoarea acestor despagubiri la suma de 10.000 de euro.

Acest subiect tine de o chestiune de morala fundamentala si nu de criza. Statele, indiferent de schimbarile de regim, sunt responsbile fata de actiunile lor abuzive din trecut. Iar regimul comunist din Romania, prin faptele sale abominabile, genereaza o responsabilitate si o datorie imensa. In timp ce zeci de tortionari comunisti, chiar daca acum la o varsta inaintata, sunt bine-mersi, statul ii considera acum pe victimele acestora niste potentiale surse de paguba la buget.

Ar fi de acord Boc, Vladescu sau cine o fi avut aceasta idee sa stea intr-un lagar, in conditiile din 1950-1955 nu cinci ani, nici macar un an, ci o singura luna si apoi sa primeasca despagubiri de 10.000 de euro?”, incheie Mihai Voicu.