Ca in fiecare din ultimii 3-4 ani, si anul 2016 pune sub semnul pericolului stabilitatea de drept a tarii.
INSTITUTIA APARARII DIN ROMANIA, Avocatul, pare sa fi ajuns in sfarsit in faza de a fi clonat. Nu de catre o alta profesie (asa cum s-a incercat pana in prezent), ci chiar de catre colegii de breasla – juristii.
Daca in ultimii ani, s-au incercat tot felul de solutii, care mai decare mai nelegale: Barouri paralele, UNBR paralel, etc, de aceasta data lovitura se incearca din interiorul profesiei.
Proiectul Legislativ de modificarea Legii nr. 514/2003 a consilierilor juridici, tinde sa instaureze cel de-al cincilea pilon al justitiei – ”avocatul consilier juridic”.
Cei peste 185 de ani de existenta ai Baroului Bucuresti, par a fi insuficienti pentru a consolida si pastra drepturile fundamentale ale cetatenilor romani. Nici cei 109 ani de la Legea din 12 martie 1907 pentru organizarea corpului de advocaţi[2], atunci cand structurile teritoriale ale ordinului avocaţilor au dobândit personalitate juridică par sa nu mai conteze atunci cand interesele altor profesii, sau mai bine zis ale altor entitati tind sa subrezeasca Interesul National- JUSTITIA.
Aparatorul – Avocatul este unul dintre cei trei piloni activi ai justitiei, alaturi de Magistratul Judecator si Procuror, dar nu in ultimul rand de catre pilonul UNNPR – notarii publici, ce activeaza direct și in mod indispensabil la infaptuirea justitiei, deservind interesele nationale.
Beneficiind de cadrul legal ce stabileste in mod clar rolul avocatului in societate, justitia nu poate fi infaptuita fara avocat. ”Avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are sarcina de a apara drepturile si interesele acestora; el este deopotriva sfatuitorul si aparatorul clientului”.
Ideea legislativa mentionata, daca va primi avizul legislativ favorabil si va fi promulgata nu numai ca va interpune un nou pilon in Curtea Justitiei, dar va modifica si prejudicia sistemul legislativ și in final: cetateanul (justitiabilul).
Se va naste o noua institutie de drept: juristul – aparator – ”avocat”.
Cum exigenta celor doua institutii (active la bara) recunoscute si functionale ale statului: INM și UNBR-INPPA, a ridicat o stacheta inalta a pregatirii membrilor sai tocmai pentru a oferi suportul necesar, aceasta propunere legislativa se vrea a fi o intrare prin spate intr-una dintre cele mai nobile profesii.
Nobletea profesiei consta tocmai in scopul crearii acestei institutii si anume – apararea dreptului fundamental al omului si accesul la justitie. Or, ce incredere iti poate da o institutie ce se erijeaza in ceea ce nu este? Ce incredere pot avea intr-o institutie hibrid?
Acest proiect legislativ vine in vadita contradictie cu ultimele declaratii ale Presedintelui Romaniei Domnul Klaus Iohannis care declara ca prioritate de grad zero Justitia:
“Îmi doresc ca, la finele acestuia, cetățenii noștri să poată spune că trăiesc într-o Românie fără corupție, în care legea este lege pentru toți, într-o societate care s-a reașezat pe principiile integrității și corectitudinii”, a adăugat șeful statului.
Iohannis le-a transmis noilor magistrați că pot contribui la construirea unei “Românii drepte”.
“Justiția se înfăptuiește în numele legii, așa este scris. Justiția este unică, imparțială și egală pentru toți. Cred că oamenii au așteptări mari de la magistrați, de la întregul corp al celor care formează autoritatea judecătorească. Este rolul și datoria dumneavoastră să aplicați legea în mod egal, iar prin aceasta cred că veți contribui și la recâștigarea încrederii în lege”, a afirmat președintele. El a punctat că justiția se află în slujba cetățeanului.” (citeste intregul articol -sursa):
Noua tentativa venita chiar din breasla colegilor juristi de a edifica un nou Barou al avocatilor paralel – UNBR paralel, dar sub o noua denumire, va dezechilibra talerele balantei și va pune capat unui sistem juridic, expunand justitia, destabilizand Statul de Drept si creand un precedent periculos, ce ar putea conduce catre crearea altor institutii paralele cum ar fi: Politia Romana – Parchete cu firmele de detectivi privati, Instantele judecatoresti cu staboare, etc..