Guvernul a avizat “legea micii reforme” in Justitie. Procesele, solutionate mai repede

14:20, 23 iul 2010

Guvernul a avizat, vineri, in sedinta speciala, proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit “legea micii reforme” in Justitie, dupa ce actul a fost discutat si de presedintele Basescu cu presedintele CSM.

Potrivit ministrului Justitiei Catalin Predoiu, legea va permite solutionarea mai rapida a proceselor, precum si reducerea cheltuielilor cu procesele.

Proiectul de lege al “micii reforme” in justitie prevede, printre altele, si interzicerea evacuarii persoanelor din locuinte in intervalul 1 decembrie-1 martie, in cadrul unei proceduri de executare silita, cu exceptia cazurilor in care persoana care solicita executarea si evacuarea locuintei nu dispune de un domiciliu.

“Prin aceasta interdictie nu-i vom mai pune pe oameni sa- paraseasca locuintele in timpul iernii”, a declarat premierul Emil Boc.

Vezi cele mai importante prevederi ale legii:
• obligatia judecatorului de a fixa termene de judecata scurte, chiar si de la o zi la alta;
• s-a eliminat calea de atac a recursului impotriva hotararii prin care judecatoria solutioneaza plangerea formulata impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a unei sanctiuni;
• reducerea
pedepsei cu o treime sau diminuarea cu o patrime a amenzii in cazul in care vinovatul isi recunoaste vina;
• pentru procesele care trateaza o gravitate redusa a faptelor, se poate inlatura raspunderea penala prin impacarea partilor;
• se extinde procedura medierii, in cauzele comerciale si cele de divort, prin care partile pot gasi o cale comuna de a solutiona un conflict inaintea prezentarii in instanta sau la prima infatisare.

Legea ANI revine in Parlament
Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, ca va convoca Parlamentul in sesiune extraordinara la inceputul lunii august, in primul rand pentru Legea ANI.

Seful statului a precizat ca propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare sa se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul in care sunt ridicate exceptii de neconstitutionalitate, precum si “legea micii reforme” in justitie, aflata pentru avizare la CSM.

Miercuri, in sedinta de guvern, seful statului a amintit ca nu a solicitat sedinta extraordinara a Parlamentului numai pentru Legea ANI, ci si pentru legea care viza nesuspendarea unui proces in instanta daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate, precum si pentru Legea “Micii Reforme”, care scurteaza timpii de parcurgere a procedurilor in instanta.
El a precizat ca pentru Legea “Micii Reforme” a discutat si cu presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinariu.

V-as ruga sa aveti in vedere acest pachet care implica si o decizie guvernamentala, poate o sedinta extraordinara de guvern imediat ce CSM-ul da aviz ca legea sa fie trimisa la Parlament. Dar implica si o decizie politica, iar aici sunt liderii politici ai principalelor formatiuni din majoritatea parlamentara. Revin cu rugamintea sa analizati posibilitatea ca toate prevederile care afecteaza functionarea ANI sa fie concentrate intr-o singura lege si, aici, probabil, ca va trebui facuta o buna cooperare intre Ministerul Justitiei si comisiile juridice din cele doua Camere“, a spus Basescu ministrilor.

SURSA: www.antena1.ro

Leave a Reply