De astăzi, taţii sunt obligaţi să-şi ia cel puţin o lună de concediu de creştere a copilului

Conform unei noi directive europene, a unei prevederi legale ce va fi pusa in vigoare incepand cu data de 1 martie 2012, tatal va primi o luna din perioada totala a concediului maternal de crestere a copilului. In cazul in care taticul nu va putea sa-si ocupe timpul cu schimbarea scutecelor si hranirea bebelusului, dreptul de a benificia de aceasta luna de concediu se va pierde. Cert este ca aceasta masura se va aplica doar cuplurilor care vor deveni parinti incepand cu data de 1 martie 2012.

Daca taticul se va ocupa de bebelus, timp de o luna mama se va intoarce la sercviciu si va primi salariul cu norma intreaga dar nu si indemnizatia de crestere a copilului deoarece aceasta va reveni acum tatalui. Desigur in luna respectiva cuantumul indemnizatiei va fi calculat dupa venitul tatalui-  dupa vechea regula, adica 75% din media veniturilor nete realizate in timp de 12 luni inainte de nasterea copilului. Dupa noua reglementare aplicata copiilor care se vor naste incepand cu data de 1 martie 2012 indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 de lei dar nici nu poate depasi suma de 3.400 de lei. Cert este ca aceasta luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de 1 an respectiv 2 ani a concediului de cresterea copilului.

Astfel daca mamica va opta pentru un an de concediu, din totalul de 12 luni , una ii va reveni taticului – care de regula este mai mult absent din viata micutului bebelus, iar daca mamica va opta pentru concediul de 2 ani va petrece 1 an si 11 luni acasa cu bebelusul iar o luna fie  ii va reveni taticului fie se va pierde.

Mai jos putei citi ce prevede OUG 124/2011 publicata pe 30 decembrie 2011 in Monitorul  Oficial si modificarile articolului 11.

“Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.”

Aceasta directiva europeana incearca sa responsabilizeze si sa incurajeze taticii insa mai raman cateva semne de intrebare legate de aceasta…spre exemplu nu se stie cum va proceda o mama care este singura, ( o familie monoparentala) va pierde si ea o luna din concediul de crestere a copilului? Ramane de vazut…

sursa:

TOP OF PAGE

Leave a Reply